A Hóbagoly

Külső jegyei:
A hóbagoly testhossza 53-73 cm, szárnyfesztávolsága átlagosan 170 cm. Testtömege 1,1-2 kg közötti. A nőstény nagyobb termetű, mint a hím. Fehér tollazatát fekete foltok és sávok tarkítják, melyek a tojók és a fiatalok esetében jóval hangsúlyosabbak, az idősebb hímek csaknem teljesen fehérek. Lábait egészen a lábujjakig fehér tollazat borítja. Erőteljes karmai és csőre fekete, szeme sárga.

Elterjedése:
A hóbagoly az északi sarkvidék területén, Eurázsia és Észak-Amerika északi részén él. Gyér növényzetű, nyílt területeken, tundrán, füves, lápos területeken fordul elő, az erdős élőhelyeket többnyire elkerüli. Télen gyakran délebbre vándorol, ilyenkor lakott területek közelében is feltűnik, és ritka kóborlóként alkalmanként Magyarországon is felbukkan.

Életmódja:
A hóbagoly, a legtöbb bagolyfajjal ellentétben, elsősorban nappali életmódú. Többnyire magányosan él. A szaporodási időben erőteljesen territoriálisak, a területüket a hímek hangjelzéssel és fenyegető testtartással védelmezik vetélytársaikkal szemben. A territórium nagysága a területen fellelhető táplálékmennyiségtől függ. A hóbagoly elterjedési területének nagy részén költözőmadár, télen a hideg északi területekről délebbre vándorol. Természetes ellenségei a rókák, farkasok és a nagytermetű ragadozómadarak.

Táplálkozása:
A hóbagoly ragadozó, táplálékát elsősorban kistermetű rágcsálók (lemmingek, egerek, patkányok, mókusok és egyebek) alkotják, de elkapja a nagyobb termetű nyulakat is. A nála kisebb termetű madarak sincsenek biztonságban tőle, hiszen a fácánokat, fajdokat, récéket, ludakat, sirályokat és énekesmadarakat is elfogyasztja. Alkalmanként halat is zsákmányol, de nem veti meg a dögöt sem. Vadászat során egy nyílt terület legmagasabb pontján várakozik a közelben felbukkanó prédára. Lényegében teljes vadászterületét belátja egy helyben ülve, hiszen fejét 270°-ban képes körbefordítani. A nem emészthető csontokat, szőrt, tollazatot nagyméretű, hengeres köpet formájában öklendezi vissza.

Szaporodása:
A hóbagoly alapvetően monogám, de egyes megfigyelések szerint előfordulhat körükben poligámia is. Párzási időszakuk május és szeptember közé esik, a pontos idejét a táplálék bősége határozza meg. A hím az udvarlás során előbb egy “légi bemutatót” tart, gyakran zsákmánnyal a csőrében vagy a karmai között. Majd a földre leszállva folytatja a násztáncot, melynek végén zsákmányát a nőstény elé helyezi. Ritkán előfordul az is, hogy a zsákmányt repülés közben adja át a tojónak. A hím által foglalt territóriumban a nőstény választja ki a fészek helyét, mely valamilyen kisebb magaslat, dombocska. A nőstény ennek a kis magaslatnak a felszínén kis mélyedést kapar, és ebbe rakja tojásait anélkül, hogy bármivel kibélelné. Fészekalja általában 3-8, kivételes esetben, amikor a zsákmányállatok létszáma igen nagy, akár 16 tojás is lehet, melyeket kétnaponta rak le. A tojó az első tojás lerakása után már ül a tojásokon. A kelési idő 32-34 nap. A kikelt fiókákról mindkét szülő gondoskodik. Az utódok 2-4 hetes koruk között kezdenek el repülni, és 5-7 hetes korukban kezdenek el saját maguk vadászni. Élettartamuk vadon 10 év körül várható, fogságban azonban akár 30 évig is élhetnek.

Természetvédelmi állapota:
A hóbagoly populációja stabilnak tűnik, a becslések szerint a vadon élő állománya mintegy 290.000 egyedre tehető. Az ember vadászik rá húsáért, valamint trófeájáért is. A hógaglyokat gyakran éri baleset az emberi tevékenységekből adódóan, elütik őket, magasfeszültségű vezetékeknek repülnek.
IUCN Vörös Könyv besorolása: alacsony kockázatú.
CITES besorolása: II. függelék.

Tudod-e…?

… hogy azokban az években, amikor kevés a zsákmányállat, a hóbagoly lemond a költésről, és nem nevel utódokat.

… hogy mivel nyaranta a sarkkörön túl hónapokon nem megy le a nap, ezért a hóbagoly a legtöbb bagolyfajjal ellentétben a nappali életmódhoz alkalmazkodott.

… hogy a baglyok szeme nem mozog a szemüregükben, ezért csak a fejük forgatásával tudnak másfelé tekinteni.


Hóbaglyok az állatkertekben:
A hóbaglyok a sarkvidékek élővilágának egyik leggyakoribb képviselői az állatkertekben, mint az egyetlen bagolyfaj, mely az arktikus körülményekhez alkalmazkodott. Az állatkerti ismeretterjesztésben a nappali életmódhoz való alkalmazkodása révén tölt be fontos szerepet, mely a legtöbb bagolyfajtól megkülönbözteti. Az európai állatkertekben az egyik leggyakrabban látható bagolyfaj, Magyarországon is több helyen találkozhatunk vele: Budapesten, Debrecenben, Győrben, Nyíregyházán és Veszprémben.

A állatkerti állatok tartására vonatkozó rendelet értelmében egy hóbagolypár számára minimálisan egy 24 m2 alapterületű és 3 m magasságú röpdét kell biztosítani. A röpdébe helyezett ülőrudaknál figyelni kell egyrészt arra, hogy a baglyok előszeretettel ülnek a magasabban elhelyezett rudakra, az emberek szemmagassága fölött, másrészt a nagy szárnyfesztávolságuk miatt a rudak ne akadályozzák őket a repülésben. Mivel a hóbaglyok félénk madarak, ezért biztosítani kell nekik olyan búvóhelyeket, ahová el tudnak húzódni a látogatók elől. Biztonságérzetüket tovább növeli, ha röpdéjük egy, vagy akár két oldala átláthatatlan borítást kap. A látogatók biztonsága érdekében legalább egy méteres biztonsági sávnak kell lennie a látogatói sétány és a röpde között, mivel a baglyok erős csőrükkel komoly sérülést okozhatnak. Táplálásuk frissen leölt vagy frissen kiolvasztott egérrel, patkánnyal, tengerimalaccal, hörcsöggel, naposcsibével történik. Friss ivóvíznek állandóan lennie kell a madarak előtt. Szállításukhoz teljesen sötét szállítóládát kell használni, melynek alját valamilyen csúszásgátló anyagnak kell borítania, melyen a baglyok karmaikkal meg tudnak kapaszkodni.

Kép

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s