A Grizzly Medve

A grizzly medve hatalmas méretei ellenére igen gyorsan képes közlekedni, akár 48 kilométert is képes megtenni óránként. Védett állat, ma már csak körülbelül 1000 példány él az amerikai kontinensen. 

 

A grizzly medve bemutatása

 

Besorolása: emlős

Táplálkozása: vegyes

Átlagos élettartama a vadonban: 25 év

Mérete: 1,5- 2,5 méter

Súlya: 363 kg

Védettségi státusz: védett

 

Gyorsak, ha akarnak

 

A grizzly életmódja

A grizzly medve az észak-amerikai barnamedve egyik alfaja. Ezek a félelmetes óriások általában magányos állatok – kivéve a nőstényeket és a bocsokat -, de néha mégis egybegyűlnek. Drámai összejöveteleik azonnal észrevehetőek Alaszka halászterületein, amikor a lazac a felvizeken a nyári ívásra készül. Ebben az időszakban több tucat medve gyülekezik a hal-lakomára, azon zsírok után sóvárogva, amelyek életben tartják őket az előttük álló hosszú tél idején.

A barnamedvék vermet ásnak, a téli álomhoz gyakran egy számukra alkalmas domboldalon rejtőznek el. A nőstény medvék a téli pihenő során hozzák napvilágra utódaikat, amelyek nagy gyakorisággal ikrek.

 

Agrizzly táplálkozása

A grizzly medvék hatalmas, a tápláléklánc csúcsán álló ragadozók, azonban táplálékuk gyakran dióból, bogyókból, gyümölcsökből, levelekből és gyökerekből áll. Más állatokat is megesznek, a rágcsálóktól a jávorszarvasokig.

A grizzlyk jellegzetesen barnák, de előfordul, hogy a szőrszálaik vége fehér vagy halvány, hisz ezáltal kapták hagyományos elnevezésüket.

 

Méltóságteljes megjelenésük van

 

Lenyűgöző méretük ellenére a grizzly medvék eléggé gyorsak, és a mérések szerint 30 mérföldet (48 kilométer) is képesek megtenni óránként. Az emberre nézve veszélyesek lehetnek, különösen, ha meglepik őket, vagy ha egy anya és bocsa közé merészkednek.

 

A grizzly medve élőhelye

A grizzly valamikor Észak-Amerika egész nyugati részén honos volt, és még a Nagy Prérit is bebarangolták. Számuk fokozatosan csökkent, és ma már csupán mintegy 1000 grizzly maradt az amerikai kontinensen, ahol törvényileg védetté nyilvánították őket. Sok grizzly továbbra is bebarangolja Kanada és Alaszka vadonjait, ahol a vadászok nagy trófeának tekintik, és ezért továbbra is üldözik őket.

Kép

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s